Siden desember har Westcontrol og IVAR testet automatiske vannmålere i et boligfelt på Hjelmeland. Erfaringene er positive. Snart er produktet klart for neste fase.

Redusert vannforbruk og evnen til å lokalisere problemområder i vann- og avløpsnettet vil ha stor verdi for kommunen, vannverket og innbyggerne. Lekkasjer kan oppdages hurtigere, store utbygninger kan utsettes og innbyggerne får fakturaer basert på faktisk forbruk.

Prosjektet er et samarbeid mellom Westcontrol, Telia Norge og IVAR med støtte fra Innovasjon Norge via Miljøteknologiordningen. En rekke kommuner og andre aktører har allerede tegnet seg på interesselista.

Teknologien som er utviklet har flere bruksområder. Avlesningsenheten kobles til vannmåleren og sender data til nærmeste basestasjon ved hjelp av NB-IoT.

Narrowband Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som gir svært god dekning innendørs, utendørs og under bakken, og er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet. Det gjør at batterilevetiden blir svært lang, gjerne over 10 år. NB-IoT fungerer nesten hvor som helst, er kostnadseffektiv og kobler enheter enklere og mer effektivt på det eksisterende 4G-nettet.

De siste månedene har vi også testet utstyret nede i en avløpskum. Utstyret pakkes da godt inn, slik at det tåler fukt og skitt. Testene viser at signalene kommer frem, til tross for ugjestmilde forhold, betong og andre hindringer. Dette åpner nye muligheter for overvåking av vannrør eller andre systemer.

Når teknologien nå er ferdig utviklet, intensiveres arbeidet med å gjøre produktet klart for markedet. Målet er ha utstyr i drift hos kunder allerede i løpet av 2018.

Vil du vite mer? Ta kontakt med teknisk leder, Ingar Bergeland.

Categories: Nyheter